Wat is een Ibérico varken?

Geschreven door Niels op

Ibérico varkens zijn afkomstig uit het zuiden van Spanje. De varkens hebben een donkerbruine kleur en ze eten het liefst knollen en eikels. Dankzij hun speciale dieet en de enorme vrijheid waarin ze leven, is het vlees van Ibérico varkens een hoge kwaliteit. De varkens zijn raszuiver. Dit betekent dat ze niet zijn doorgefokt met andere varkensrassen. Een volgroeid Ibérico varken weegt tussen de 160 en 180 kilo.

Oorsprong van het Ibérico varken

De oorsprong van deze kwaliteitsvarkens ligt in het zuidwesten van Spanje, vlakbij de Portugese grens. Hier liggen veel uitgestrekte velden met eeuwenoude eikenbomen die nog stammen uit de Romeinse tijd. De Spaanse boeren dragen zorg voor het onderhoud van deze bomen omdat deze voor hen van grote waarde zijn.

Bekijk bovenstaande documentaire van 30 minuten over de geschiedenis van het Ibérico varken. Deze documentaire is voorzien van Engels commentaar.

Unieke smaak

De smaak van het vlees van Ibérico varken is te danken aan de oude eikenbomen. Tijdens de herfst vallen de eikels van de bomen en eten de varkens zichzelf helemaal vol aan de diverse soorten eikels. Deze periode duurt van november tot en met maart. De varkens zijn gek op eikels en genieten hier volop van. Als gevolg van het eten van de grote hoeveelheden eikels worden de varkens erg dik. Het unieke aan deze varkens is dat ze dit vet opslaan in hun spierweefsel. Dit vet geeft bij bereiding veel smaak af. Het vlees is rijk aan omega 9 wat goed is voor de gezondheid.

Pata Negra

Je hebt vast wel eens van Pata Negra gehoord. Dit is een Spaanse ham die bekend staat als één van de beste rauwe hamsoorten ter wereld. Het wordt vaak gebruikt in tapas, de kleine Spaanse hapjes. Pata Negra betekent ‘zwarte poot’ wat verwijst naar de poot van het Ibérico varken waar deze ham afkomstig van is.

Ibérico vlees

Naast de bekende Ibérico ham zijn er nog vier vleessoorten erg populair die afkomstig zijn van het Ibérico varken. Dit zijn:

  • Ibérico worst
  • Ibérico spareribs
  • Ibérico varkenshaas
  • Ibérico varkensrack

Ibérico worst
Chorizo worst gemaakt van het Ibérico varken.

Ibérico worst

De Ibérico worst in een droge worst die in Spanje wordt gemaakt. Deze worst wordt veel gegeten als tapa. De worsten worden gedroogd in koude lucht en extra op smaak gebracht met kruidnagel, nootmuskaat, zwarte peper en zout. Deze worsten zijn online te verkrijgen of bij de betere slagers in Nederland.

Ibérico spareribs

De spareribs van het Ibérico varken worden geserveerd in enkele restaurants in Nederland, zoals bij Grand Café Bistro Bon Vivant in Bennebroek. Daar serveren ze elke woensdag een 2-gangenmenu met gerechten van het Ibérico varken. Als voorgerecht krijg je Ibérico pate met stokbrood en salade en als hoofdgerecht onbeperkt Ibérico spareribs van de houtskoolgrill.

Iberico varkenshaas

Varkenshaas wordt veel gegeten in Nederland. Het wordt thuis gegeten maar staat ook regelmatig op de menukaart van een restaurant. Varkenshaas is de meest malse spier in het lichaam van een varken. De mogelijkheden met varkenshaas zijn eindeloos. Het voorste gedeelte van de varkenshaas, de kophaas, wordt vaak voor saté gebruikt. Het middelste gedeelte is het beste stuk en daarom ook het duurst.

Ibérico varkensrack

Het varkensrack is een mooi stuk vlees dat je perfect kunt gebruiken als braadstuk. Het is een filet waar de botten nog aan het vlees zitten, net als een lamsrack. Je kunt een lamsrack goed marineren bereiden op een grill of barbeque.

De mogelijkheden met het vlees van het Ibérico varken zijn erg divers. Dankzij zijn vermogen om vet op te slaan in zijn spieren krijgt het vlees een rijke smaak en is het erg populair in de Europese keuken.

Wat vind jij van het Ibérico varken? Laat het ons weten in een reactie.

Gepubliceerd in Kennisbank
Waardering:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
Loading...