Wat is een yellowtail kingfish?

Geschreven door Niels op

De yellowtail kingfish is een tonijnachtige vis die van oorsprong voorkomt in de wateren van Nieuw-Zeeland tot en met Zuid-Amerika. Deze vis zwemt op een diepte van ongeveer 800 meter en kan groeien tot een lengte van 2,5 meter met een gewicht van 95 kilo. De yellowtail kingfish is vooral populair in de Australische en Japanse keuken. Qua structuur en smaak is deze vergelijkbaar met tonijn en zwaardvis. De yellowtail kingfish kan rauw worden gegeten maar is ook geschikt om te bakken en te grillen. Het is dus een ideale vervanger van de bedreigde vissoort Tonijn.

Vervanger van tonijn
Tonijn is een echt luxe product. De vis is zeer populair er wordt overal ter wereld gegeten. De duurste soort is de blauwvintonijn. Als gevolg van overbevissing is het aantal blauwvintonijnen in het wild enorm afgenomen. Deze soort heeft inmiddels de status ‘ernstig bedreigd’ terwijl de vraag naar tonijn blijft groeien.

Blauwvintonijn

In 50 jaar tijd is het aantal blauwvintonijnen in het wild afgenomen met 90%!

Goede vis om te kweken
De yellowtail kingfish is gemakkelijker te kweken dan tonijn of zwaardvis. Deze vissen zijn stressbestendig, sterk en groeien erg snel. Ze zijn ook gewend om in scholen te leven dus veel vissen in een kleine ruimte is geen probleem voor deze dieren. De vissen worden overal ter wereld gekweekt waaronder ook in Nederland. De yellowtail kingfish wordt sinds 2011 in Nederland gekweekt bij IMARES in het Zeeuwse Yerseke onder leiding van de Universiteit van Wageningen. De resultaten waren zeer veelbelovend en sinds 2015 is er in Zeeland zelfs Kingfish Zeeland, een kwekerij waar op termijn 400 ton vis gekweekt kan worden.

De yellowtail kingfish is een vis die ‘zelfvoorzienend’ is. Dit betekent dat er geen larven nodig zijn van vissen uit de natuur om de kweek door te zetten. De gekweekte vissen schieten zelf ook kuit, iets wat niet altijd vanzelfsprekend is bij vissen.

Maar er zijn ook problemen. Kweekvis moet voldoende te eten krijgen. Het voer bestaat nu voor 50 procent uit vismeel en dat wordt gemaakt van vis. De Wageningen Universiteit wil kijken of dat percentage kan worden teruggedrongen, om de kweek van de yellowtail kingfish duurzamer te maken.

Wat vind jij van kweekvissen in de horeca?

Gepubliceerd in Kennisbank
Waardering:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren
Loading...